Att köra folkrace
Folkrace är en av de allra vanligaste tävlingarna inom svensk motorsport. Precis som namnet antyder är de just race, och ofta körs de på banor som belagts med asfalt eller grus. Bilarna som körs på banan måste vara helt täckta och de ska också vara typbesiktigade av autoriserad firma. Förutom detta finns det många föreskrifter angående säkerhet som bilarna måste uppfylla. Bland annat framkommer det i dessa föreskrifter att bilen ska ha en skyddsbåge. Dessutom ska det inte gå att köra mer än 80 kilometer per timme med bilen.
Man kan i Sverige börja köra folkrace från det att man är 15 år gammal. Då tävlar man i vad som kallas juniorklass. När man har fyllt 18 år flyttas man sedan upp till seniorklasserna. Här finns damklasser och herrklasser. Ibland körs även veteranklasser.
Inom denna sport säljs alla tävlingsbilar efter att en tävling körts klart. All försäljning sker genom att alla som själva får tävla kan lämna anbud på de tävlande bilarna. Man får lämna anbud under hela tävlingen och sedan fram till 15 minuter efter att tävlingen har avslutats. Alla tävlingsbilar har ett startanbud på 6 500 kronor. Om det är så att flera personer har lagt anbud på samma bil dras det lott om vem som ska få köpa bilen. Lottdragning och försäljning förrättas av domare eller tävlingsledare. Från början ligger alla tävlingsbilar ute till ett anbud för 6 500 kronor. Om flera har lagt anbud på samma bil sker en lottdragning på de lämnade anbuden efter att tävlingen slutförts. När en bil ska säljas får en förare ta bort all sin personliga utrustning. Det är därför bra att veta att bilbälten, förarstol med mera inte ingår i priset.