Bil av sedantyp

En annan relativt vanlig modell som ofta ses på de svenska vägarna är sedanen. Denna modell har ofta två eller fyra dörrar, och ofta plats för minst fyra personer. Denna bilmodell är helt täckt. När denna modell jämförs med en kombi eller en halvkombi märker man att det bagageutrymme sedanen har är avskilt från kupén på bilen. Det innebär att detta utrymme öppnas genom en lucka som sitter bakom eller strax under bakrutan. I en kombi eller halvkombi öppnar man bagageluckan vid taket istället och bakrutan blir en del av luckan. Ordet sedan förekommer för första gången år 1916. Ordet kommer från det engelska begreppet sedan chair som betyder bärstol. Detta begrepp kommer sedan från det latinska orden sedeo och sedes som betyder sitta på, respektive stol.

På språk som rumänska, spanska, portugisiska och italienska använder man ordet Berlina för en sedan. Detta ord används också en hel del av olika biltillverkare. Vauxhall, Holden samt deras systerföretag Opel använder alla detta ord i samband med att de beskriver en design eller en modell. Det kända företaget Tesla använder också begreppet Berlina. Men just då använder de begreppet för att visa på att bilen är en av de mer påkostade varianterna.

Just sedanen är ofta mycket omtyckt av stadsbor. Detta eftersom att den erbjuder lite lastutrymme, men samtidigt är den lättare att parkera än en kombi och den drar dessutom lite mindre bensin. Om det rör sig om en barnfamilj som behöver frakta barnvagnar eller liknande kan denna bil ofta kännas liten. Detta eftersom man troligen måste placera barnvagnar eller eventuella matkassar i baksätet då troligen inte allt får plats i bilens bagageutrymme.

Läs också

atlast-agency