Bilen med nedfällbart tak – cabriolet

På sommaren ser man ofta bilar av modellen cabriolet rulla på vägen. Modeller av denna sort har en sufflett, eller ett tak som kan fällas ner. Detta tak tillverkas ofta i plast, plåt, tyg eller stål. Inom denna modellbeteckning skiljer man också mellan mjuka och hårda tak, och de hårda varianterna kallas ofta för hardtops.

När de första bilarna kom var samtliga modeller öppna. Först under år 1910 började tillverkaren Cadillac skapa de första täckta bilarna. De öppna varianterna började då försvinna allt mer. Under 1970-talet fanns dock en del konservativa tillverkare kvar, och dessa bevarade de gamla öppna modellerna. Under 1980-talet kom SAAB 900 samt Chrysler LeBaron och då började de öppna bilarna komma tillbaka igen.

Till en början lades dessa öppna modeller ut på små tillverkare som började specialisera sig på just de former av arbete som behövdes för att karossen skulle kunna förstärkas. För att de modernare säkerhetskraven gällande krockar skulle uppfyllas behövdes karosserna förstärkas ytterligare.

Från början kallades en bil som både saknade tak och sidorutor för roadster och dessutom kallas fortfarande en del cabrioleter för just detta trots att en cabriolet har sidorutor i dag.

Läs också

atlast-agency