Kör gokart och ha roligt

Det finns mycket roligt att upptäcka när det kommer till bilsport. Något som är lite annorlunda och spännande är gokart och det finns många ställen runt om i Sverige att besöka. Gokart är mycket uppskattat av både privatpersoner och företag vid till exempel event. Idag har det blivit populärt med något som har kommit att kallas hobbykarting, vilket innebär att vuxna förare kör utan att ha som mål att tävla.

Allmänt om karting

Det vi i daglig mun kallar gokart heter egentligen karting. De små specialbyggda bilarna körs på en asfaltsbana och bilarna kallas för kart. Det vi kallar gokart är ofta de ställen som erbjuder personer att hyra en kart och köra på banan. Bilarna är små i modellen och det är inte tillåtet att köra dem på vanlig allmän väg. Åldersgränsen för att få börja köra dem ligger på sju år i Sverige. Det behövs inget körkort för att köra kart, och bilarna behöver ingen årlig kontroll.

Hyr en kart

Om privatpersoner eller företag är intresserade av att hyra kart för att köra går det att göra vid någon av de många anläggningarna för karting. Uthyrningen är oftast öppen för alla som är intresserade av att testa på karting. För den här typen av körning krävs inga licenser. Ofta är det den här typen av karting som vi kallar gokart i vardagligt tal.

Om bilarna

Det är skillnad på att köra en kart som är anpassad för hyrkart än att köra en som är utrustad för tävling. Bilarna är små och är utrustade med fem till tolv hästkrafter. En skillnad som ofta är mellan hyrkarten och tävlingskarten är att hyrkarten är bättre utrustad för att vara mer tålig. De har ofta ett skydd över hjulen eftersom de oftast utsätts för fler påkörningar. Idag har utvecklingen gått framåt och säkerheten i hyrkarten har höjts. Banoperatören kan ofta styra effekten av karten efter förarens kunskap. Det här är möjligt sedan många bilar bytts ut till att bli eldrivna och anläggningar utrustats för att kunna ha trådlös kontakt med bilarna.

Tävlingar inom karting

I Sverige, såsom i övriga världen, anordnas det tävlingar inom karting. Tävlingarna är indelade i olika kategorier och en förare kan börja tävla redan från sju års ålder. De yngsta förarna har mer en uppvisning är en tävling. Majoriteten av tävlingarna för de äldre förarna sker på riktiga tävlingsbanor gjorda för karting, men de högsta klasserna körs på riktiga tävlingsbanor där även större bilar kör andra lopp.

Några tävlingar körs varje år och det är bland annat SM. Vi har förutom SM även tävlingsserier i Sverige varav tre är större och mer kända. Under en säsong hade vi även ett riksmästerskap som var indelade i olika klasser.

Läs också

atlast-agency