Självkörande bilar

För inte så många år sedan var tanken på bilar som kunde köra av sig själva ren science fiction. Den tekniska utvecklingen har dock gått snabbt framåt på detta område och idag talar i princip alla de stora biltillverkarna om självkörande bilar. Svenska Volvo är en av aktörerna som ligger i framkant när det gäller autonoma fordon och har som mål att det 2021 ska rulla självkörande Volvobilar på allmänna vägar i Sverige. Ett annat mål för Volvo är att var tredje såld bil ska vara självkörande 2025.

Sensorer och mjukvara

För att bilar ska kunna köra helt på egen hand krävs en mängd olika sensorer, däribland lidar, radar, kameror och ultraljudssensorer. Lidar är en slags roterande laserskanner som brukar sitta högst upp på bilens tak. Den skannar sedan av 360 grader runt bilen flera gånger per sekund med en för människoögat osynlig laserstråle. På så vis byggs en tredimensionell karta upp över omgivningen runt bilen och i kombination med andra sensorer kan bilen då upptäcka andra bilar, fotgängare, cyklister och övriga hinder som dyker upp. Kamerorna används bland annat till att läsa av vägmärken så bilen vet vilka hastighetsbegränsningar som för tillfället gäller.

En viktig del är också mjukvaran i bilens dator som bearbetar all data från sensorerna och fattar beslut i realtid utifrån den. Där används ofta algoritmer som bygger på artificiell intelligens och bilarnas ”hjärnor” kan tränas upp i fotorealistiska simulerade miljöer innan de släpps ut på riktiga vägar. Fördelen med simulatorerna är att man där kan ställa in exakt de förhållanden som man vill träna sin självkörande bil på och upprepa exakt samma scenario tusentals gånger. Det kan handla om mörkerkörning, regn, dimma, vissa ovanliga trafiksituationer eller att solen lyser rakt mot bilens vindruta.

Många har insett vilken framtidsbransch det här är och det finns därför många nystartade företag som specialiserat sig på viss teknik för autonoma fordon, som de sedan kan sälja till de stora biltillverkarna. Att utveckla tekniska lösningar och mjukvara för självkörande bilar är dock kostsamt och för små startupföretag i denna bransch kan det löna sig att ta ett företagslån från https://www.capcito.com eller liknande för att få in mer kapital.

Körkort blir överflödigt

Hur kommer det då se ut i framtiden när bilarna kör sig själva? De barn som föds idag kommer förmodligen aldrig behöva ta körkort, vilket är en tanke som kan kännas lite främmande i dagsläget. Man kommer

heller inte behöva äga sin egen bil utan istället via en app i mobilen kalla till sig en förarlös robottaxi som kör fram till ens position och sedan tar en till vald destination. Det kommer dock inte ske över en natt utan en övergångsperiod där bilarna är delvis självkörande (semi-autonoma) kommer finnas. Redan idag finns bilar som på egen hand kan parkera sig själva, hålla avstånd till framförvarande fordon, göra omkörningar och hålla sig i rätt fil.

Läs också

atlast-agency