Kombimodellen och fördelarna med den

En herrgårdsvagn, kombi eller stationsvagn är den kanske allra vanligaste karossmodellen. Till viss del liknar den en sedan men just dessa modeller har också ett högre bagageutrymme bakom kupén. Redan år 1946 förekom i svensk media ordet herrgårdsvagn för första gången. I dag finns det nästan någon kombivariant hos alla biltillverkare. De benämner dock sina modeller olika, och ofta heter de något just på det språk som tillverkaren kommer från. Här i Sverige är just modellen kombi mycket vanlig. Detta troligen tack vare att tillverkaren Volvo länge haft en mycket stor marknad i landet.

Gemensamt för alla modeller av kombibilar är att deras bagageutrymme är mycket bra, och för det mesta kan man också fälla baksätet i bilen för att mer saker ska få plats. När man har en kombi går det vid behov också att köra med bakluckan öppen och säkrad med ett rep eller liknande. Då kan man låta lite längre saker sticka ut, så länge man markerar dem tydligt. Dessutom måste man vara medveten om att sakerna inte får nå för långt ut. Då är en släpkärra ett bättre val. Det finns dock än fler fördelar med en kombi. När man ska köra sopor, eller transportera saker kan det vara bra att ha ett bagageutrymme. Då slipper man riskera att baksätets klädsel ska bli förstörd eller få fläckar som inte går att få bort. Samma sak gäller till exempel om man ska handla lite mer.

Har man barn, kan det också krävas ett större lastutrymme. Om barnen är små kanske en eller två vagnar behövs och dessa går ofta inte in i ett baksäte. Då är en kombi i stort sett ett krav. Om barnen är lite större och man ska åka någonstans kan det behövas ett stort bagageutrymme för att man ska få med leksaker, ppblåsbara strand-saker och mycket annat. Om familjen har en rullstolsburen medlem eller om någon behöver en rullator är det också viktigt att man har en kombi. Det kan annars bli svårt för denne familjemedlem att kunna följa med på utflykter och liknande.

För en familj som har djur kan en kombi också innebära oerhörda fördelar. En hund som fäller, har rullat sig i lera eller som har badat i havet är sällan rolig att släppa in i ett baksäte på bilen. Man kan lägga ut filtar eller liknande men risken är stor att bilen kommer att lukta hund under lång tid framöver. En hund åker ofta betydligt säkrare i ett bagageutrymme än vad den gör lös i ett baksäte. Det är enkelt att sätta upp en hundbur i kombin, och om man vill kan man sätta in ett hundgaller som gör att hunden kan vara lös i hela bagaget.

Läs också

atlast-agency