Utan bilen stannar Sverige

Under 80-talet fanns det en slogan som löd “Utan bilen stannar Sverige”, vilken främst användes för att protestera mot de skatter och avgifter som drabbade bilägarna. Även om frasen inte längre används i någon större utsträckning är den fortfarande aktuell. Bilen har inte blivit mindre viktig under de senaste årtiondena. Vi behöver och använder oss fortfarande av bilen som vårt primära fortskaffningsmedel. Utan tillgång till en bil skulle det bli komplicerat för många av oss, framförallt för barnfamiljerna, att få ihop vardagens livspussel.

Leasa din privatbil

Tidigare stod valet mellan att antingen spara ihop eller låna pengar till den summa som behövdes för att kunna köpa en bil. Idag finns det fler alternativ för dig som bilköpare. Ett alternativ som har blivit mycket populärt är möjligheten till privatleasing vilket innebär att du, i stället för att själv äga bilen, leasar bilen under en period om vanligtvis två till tre år. Enkelt förklarat hyr du bilen under leasingperioden samtidigt som all service och underhåll ingår i den leasingavgift som du betalar varje månad.

Leasing var tidigare något som var förbehållet företag, men idag kan även privatpersoner leasa sin bil. Fördelarna är uppenbara, du behöver inte spara eller låna ihop till ett större belopp för att kunna köra din drömbil. Du behöver inte heller bekymra dig om kostnaderna för service och underhåll då dessa ingår i leasingavgiften. Genom att använda dig av privatleasing kan du glida runt på vägarna i din drömbil, utan att du behöver betala det pris som vanligtvis är förknippat med en ny bil av bättre märke och modell.

Behandla din bil med omsorg

När du har en bil är det viktigt att du behandlar den med omsorg. Det har inte någon betydelse om du är ägare till bilen eller om du lånar eller leasar din bil. En bil som behandlas med omsorg fungerar bättre än en bil som inte gör det. Genom att väl vårda din bil minskar du risken för att den inte ska fungera som avsett, till exempel en morgon när du är försenad till jobbet eller när du på nattkröken färdas i en mörk skog där närmsta bebyggelse ligger på ett par mils avstånd. Att behandla sin bil med omsorg är en god investering för såväl plånboken som för sinnesfriden.

Att köra miljövänligt

Bilarna av idag är generellt betydligt mer miljövänliga än tidigare. De förbrukar betydligt mindre energi, de släpper ut betydligt mindre miljöfarliga ämnen, och de består dessutom av komponenter och material med betydligt mindre miljöpåverkan än tidigare.

Det har helt enkelt blivit en god affär för biltillverkarna att vara så miljövänliga som är möjligt. Miljöaspekten är viktig för oss konsumenter och miljövänliga bilar säljer bättre än bilar som inte är det. Även du som förare kan påverka vilken påverkan som din bil ska ha på miljön. Genom att köra försiktigt och använda dig av miljövänliga drivmedel och tillsatser kan du göra ditt bilkörande i vart fall något lite grönare.

Läs också

atlast-agency