Bilar och Motorsport

Bilar och motorer har funnits i världen sedan sent 1700-tal. De är ständigt under utveckling i både utseende och drivmedel. Den första bilen någonsin var en ångdriven bil som var byggd av trä. Denna bil var konstruerad av fransmannen Cugnot. Nästa bil var bensindriven och var skapad av tysken Daimler. Bensinbilar finns kvar än idag, tillsammans med hybridbilar. Dessa hybrider kan vara både bensin och dieseldrivna. Det finns även laddhybrider som är både elbil och dieselbil på samma gång.

Motorsporten innehåller inte bara bilar utan även motorcyklar och crosscyklar. De första motorcyklarna började tillverkas på 1860-talet, då folk försökte sätta motorer på sina cyklar. Dessa motorer, var precis som den första bilens, en ångmotor. Några år senare, försökte samma tyska man, som skapade den första bensinbilen, att tillverka den första bensindrivna motorcykeln. Precis som bilen, var den första motorcykeln, gjord i trä. Under 1920 talet ansågs motorcykeln vara ett fordon för den fattige, som inte hade råd med en bil.

Motorcykeln har inte utvecklats på samma sätt som bilen. Det finns inga hybridmotorcyklar eller elmotorcyklar. Det finns däremot elcyklar, vilket ger motorcykelägare en smula hopp. Kanske kommer det finnas just elmotorcyklar i framtiden? Nedan följer några sporter som hamnar under kategorin Motorsport .

Formel 1

Detta är en sport för bilar. Formel 1 såg dagens ljus år 1920, även om man inte började med tävlingar på riktigt förrän 1940. För de som inte vet, är formel 1 en racingsport som körs med speciellt utformade bilar, på speciella banor. Dessa tävlingar kan hålla på i flera dagar då man ska köra runt banan flera varv. Denna motorsport är inte särskilt vanlig i Sverige.

Dragracing

En annan form av bilsport där två bilar möter varandra på enraksträcka, istället för en rund bana. Sporten härstammar från USA och den första tävlingen som skedde i Sverige, var år 1968.

Folkrace

Även detta är en typ av bilsport men skillnaden är att man kör med täckta bilar på en färdig bana gjord utav grus. Folkrace är vanligt i Sverige.

Rally

Ytterligare en bilsport där det gäller att köra så fort man kan. Skillnaden är här att eftersom föraren ska köra i hög hastighet, måste han ha en kartläsare som visar vägen. Denna kartläsare har i uppgift att ropa upp vägens riktning, innan vägen svänger, så att föraren kan styra i tid. En välkänd kartläsare för just rally, är Tina Törner.

Motorcross

Här handlar det istället om motorcyklar. Det är framförallt crossmotorcyklar det handlar om och de körs på en specialutformad bana som oftast är gjord av grus. Motorcrossens historia tar sin början i Storbritannien på tidigt 1900 tal.

Speedway

Denna motorcykelsport påminner mycket om motorcross, men skillnaden är att i speedway kör man runt på en rund bana. I motorcross, kan den finnas kullar i banan. Storleken på banan kan även skilja.

Läs också

atlast-agency