Komforten vid bilkörning

Att köra bil är för många avkopplande och ingenting som upplevs långtråkigt. Du tar dig smidigt från en punkt till en annan samtidigt som du upplever saker längs vägen. Självklart kan långa bilköer testa ditt tålamod, men en bekväm bilresa brukar underlätta alla eventuella irritationsmoment. Komfort i samband med bilkörning är också viktigt för din egen säkerhet.

I den här artikeln ger vi dig praktiska tips och råd som är till din hjälp för en bättre komfort när du kör bil. En mer bekväm sittställning och smarta tillbehör genererar en bättre körupplevelse och mer hälsosam vardag.

Anpassa komforten

Du bör aldrig sitta obekvämt när du kör en bil. Det kan faktiskt vara rena rama faran för både dig, medpassagerare och övrig trafik. När du letar ny bil, antingen privat eller via jobbet är det viktigt att provsitta. Känn dig för ordentligt när det gäller rygg, ben och generellt avstånden mellan ratt och kropp. Hur bra fungerar sätets justerbara lägen? Känns det tryggt bakom ratten? Din position som bilförare är A och O när det gäller säkerheten på vägen, men även utifrån ett ergonomiskt perspektiv. Visste du exempelvis att den vanliga ledsjukdomen artros ofta uppstår vid felbelastning eller onaturliga rörelser? Du som kör bil långa sträckor i vardagen löper med andra ord stor risk att få muskel- och ledbesvär om du sitter fel under körningen. Den som har frågor om regler gällande arbetshälsa i samband med bilkörning kan kontakta Arbetsmiljöverket. Tvingas du till köra en tjänstebil som känns osäker och inte alls arbetsmiljöriktig kan du anmäla detta till Arbetsmiljöverket, vilket brukar leda till att åtgärder sätts in.

Tänk på att även nackstödet är viktigt att ställa in korrekt på bilsätet. Sedan finns det även andra aspekter som kan bidra till en bättre och mer hälsosam körkomfort. Att ställa in speglarna för att garantera en trygg och bekväm sikt är ett exempel. Utgå från sittande position när du ställer in sidospeglar samt backspegel.

Smarta tillbehör

Utöver de direkt ergonomiska justeringarna du kan göra i bilen finns det även tillbehör som genererar komfort. Ett exempel är belysningen på din bil, vilken i längden kan påverka hur bekväm körningen blir. När lamporna inte fungerar som de ska och sikten försämras kommer även din sittställning försämras. Du spänner dig och försöker hitta rätt position i stolen utifrån din sikt. Det finns ett stort utbud av så kallad bilstyling idag med mängder av alternativ inom belysning. Många av lamporna ger en bättre sikt, men du bör vara noga med att hålla dig inom regelverket. Det finns nämligen olika regler gällande hel,- halv- och varselljus i Sverige.

Rygg och knän är de kroppsdelar som får ta mest ”stryk” under långa bilkörningar. För att undvika belastning på leder och muskler under alltför lång tid är det viktigt att ta paus under körningen. Flera timmar i bilen per dag tär hårt på kroppen och för att undvika artros eller andra besvär bör du stanna och stretcha mellan varven.

Läs också

atlast-agency