Så blir du bilmekaniker

Har du ett brinnande intresse för bilar? Kanske har du vuxit upp med föräldrar som gillar att meka eller så har intresset vuxit fram av sig själv. Oavsett varför du har ditt intresse så kan det vara roligt att få utvecklas inom området. Det kan du göra genom att utbilda dig till bilmekaniker.

Vad gör en bilmekaniker?

De allra flesta vet vad en bilmekaniker är, men vad är det egentligen som yrket går ut på? Enkelt förklarat kan man säga att en bilmekaniker är en person som hjälper dig att göra service på din bil, men även någon som reparerar och gör felsökningar. En mekaniker behöver inte enbart arbeta med bilar, utan även motorcyklar och båtar kan vara fordon som mekanikern får arbeta med. Detta kallas då för en fordonsmekaniker. Det gäller att ha ett stort tålamod, vara serviceinriktad till max och även vara väldigt noggrann i sitt arbete.

Alla människor som arbetar med den här typen av arbetsuppgifter går under begreppet fordonsmekaniker. Utvecklingen inom yrket har dock förändrats mycket under de senaste åren. Förr var det mer mekanik som gällde och idag är det allt mer elektronik som mekanikerna är tvungna att lära sig och hantera. Det är något som man även kan se på utvecklingen inom utbildningen. När du har arbetat som bilmekaniker i tre år går du över till att kallas för tekniker.

Utbildning

Har ditt bilintresse startat under dina yngre år så kan du välja ett gymnasium som riktar in sig på fordon och transport. Här finns det ibland även möjlighet till praktik. Många företag använder sig av smarta rekryteringsföretag för att få in mer bemanning till verkstaden, men en praktikant kan vara av minst lika stort intresse. Är du redan vuxen när du känner att du vill utbilda dig är det bäst att vända sig till Komvux. Här kan du hitta ett flertal kurser och utbildningar på gymnasial nivå för den som vill bli bilmekaniker.

Social kompetens – allt mer betydelsefullt

Att arbeta som bilmekaniker betyder inte bara att du ska vara riktigt duktig på bilar och förstå hur de fungerar. Du måste även besitta en hel del social kompetens. Det här är något som har blivit allt mer avgörande för hur bra du kommer att lyckas inom din bransch. Det är nämligen mycket vanligt att man som bilmekaniker kommer att behöva leta och skapa sig egna kundkontakter. Du måste alltså se till att kunna prata för dig själv och ditt företag, hitta nya kunder och samarbetspartners, samt marknadsföra dig på ett bra sätt. Till skillnad från utbildningen som bilmekaniker är social kompetens något som man antingen besitter eller inte. Känner du att du har svårt för att prata med andra människor är detta något du kan få hjälp att utveckla dig inom.

Läs också

atlast-agency