Viktigt med rätt bildäck

Alla som köper en bil eller motorcykel kan snabbt märka att däck är en sådan sak som behöver bytas med jämna mellanrum. De slits ut, man får punktering eller så vill man helt enkelt göra bilen snyggare eller bättre. Att ha bra däck är väldigt viktigt, oavsett om man bara kör till vardags eller om man tävlar i motorsport.

Köpa nya däck

Att köpa nya däck kan vara svårt. Det finns en hel del saker att välja mellan på marknaden. Om man inte har några däck eller fälgar till sin bil kan det vara klokt att beställa kompletta hjul som passar. Då får man allt på en gång, ofta till ett bättre pris. Ha bara koll på att däcken verkligen är av rätt storlek. För stora däck kan skrapa i när man svänger, för små sådana ser konstiga ut och dessutom kan de göra bilen svår att hantera.

Ha koll på reglerna för däcken

Det är viktigt att ha bra däck för att kunna hantera bilen på ett säkert sätt. Dåliga däck ger längre bromssträcka, de svänger sämre, ger sämre grepp och dessutom slits de snabbare. Men förutom att välja en bra kvalitet på däcken ska man också ha koll på vad reglerna säger gällande montering och användning av dem. På vintern ska vinterdäck till exempel ha minst 3 mm mönsterdjup och dessutom bör man inte köra med olika dimensioner på fälgar och däck på bilens axlar.

Läs också

atlast-agency