Rallycross

I flera tidningar kan man läsa om rally av olika slag. I denna tävling kör flera personbilar en längre sträcka och många rallyn kan också pågå under flera dagar i följd med övernattningar och liknande. Alla bilar som körs i rallyn måste vara registrerade som standardbilar. Ofta körs de dock i olika klasser, och detta beror helt på hur varje bil har trimmats.

Rallyt som sådant körs ofta på vägar som har stängts av för annan trafik, och dessa kallas för specialsträckor. Det gäller för förarna att ta sig från rallyts start till dess mål på kortast möjliga tid. Ibland kör man också transportsträckor mellan de olika specialsträckorna och där gäller de helt vanliga trafikreglerna.

En annan tävling som liknar rally är just rallycross. Då körs tävlingen på en stängd bana som har underlag av grus eller asfalt. Här har alla bilar utrustats på speciellt sätt, och detta är är en hastighetstävling. Banan är cirka 1000 meter lång, och man kör minst ett heat tillsammans med andra bilar. Ofta kör man flera heat där alla uppnådda resultat räknas samman. Det innebär att det kan behövas både finaler och utslagsheat.

Läs också

atlast-agency