Sportbilar från svenska Koenigsegg

Det finns gott om olika bilföretag, men inte alltför många inriktar sig helt eller till stor del på sportbilar av det dyrare slaget. Men visst finns det några klassiska sportbilstillverkare bland bilmärken. Även i Sverige finns faktiskt ett sådant företag, som heter Koenigsegg. Koenigsegg var ett tag i blickfånget när det fanns planer på att de skulle köpa upp biltillverkaren SAAB, men de planerna rann ut i sanden.

Koenigsegg är ett rätt litet bilmärke som gör väldigt små volymer av sina sportbilar. Därför blir också Koenigseggs bilar väldigt dyra.

Att Koenigsegg är ett svenskt bilmärke hör man även på namnet på bilmodellerna. Koenigsegg har bilmodeller med de svenskklingande namnen Koenigsegg Agera och Koenigsegg Regera.

Koenigsegg är fortfarande ett litet företag, men de växer och är på frammarsch. För ett par veckor sedan, i november 2018, så belönades Koenigsegg för sin tillväxt. Christian von Koenigsegg som leder företaget fick ta emot tidningen Dagens Industris pris Gasellen på en gala i Malmö.

Koenigsegg Automotive fick alltså en belöning för sitt slit och för att företaget har växt kontinuerligt under de senaste åren. Gasellpriset delas ut till mer än ett företag, men för att få priset behöver tillväxten vara konsekvent och signifikant under en längre period. Termen Gasellföretag myntades för första gången av ekonomen Dave Birch på 1980-talet. Men hans mer generiska definition på den tiden var att ett företag skulle öka med 20 procent vad gäller intäkter under en fyraårsperiod.

Dagens Industri har dock lite andra kriterier. Till exempel behöver tillväxten vara organisk, och inte bero på övertaganden, uppköp eller sammanslagningar. Finanserna ska även vara ”hälsosamma”.

Gasellföretag anses viktiga eftersom en stor del av inkomstökningar och nyanställningar sker i gasellföretagen medan mer mogna företag inte har samma behov av att bygga ut sin kapacitet och öka sin mängd personal.

Koenigsegg har lyckats med att utöka sin personalstyrka. Den har faktiskt nästan tredubblats på tre år. I mitten av 2015 så var personalstyrkan på cirka 70 personer, men i slutet av 2018 var den bortåt 200 personer. Företaget har även utökat sina fysiska lokaler i Ängelholm i nordvästra Skåne.

Den som känner för att köpa en Koenigsegg Regera eller Agera får vara beredd att betala en ordentlig slant, men som tur är finns det ju lån att ta. Om man vill låna mera pengar kan det vara ett alternativ att vända sig till sidan Enklare.se där man kan jämföra olika personliga lån. Deras tjänster är dessutom helt kostnadsfria.

En ytterligare nyhet vad gäller Koenigsegg som är väldigt spännande är att företaget faktiskt lyckades med en enastående bedrift under 2018. En av bilmodellerna slog ett rekord i hastighet mitt ute i öknen i USA. Föraren Niklas Lilja lyckades pressa upp en Koenigsegg Agera RS till 457,94 kilometer i timmen i Nevada. Rekordet gäller inte bilar överlag (det finns bilar med jetmotorer som har kört mer än dubbelt så fort!), utan för kommersiellt producerade bilar.

Läs också

atlast-agency